Ha hiszed, ha nem a fehér lisztnek is vannak olyan alternatívái, amik ízben, állagban is nagyon hasonlítanak rá és fel sem tűnik a csere.
Egyre többen váltanak fehér lisztről valamilyen alternatív lisztre, ennek hátterében állhat
Az ételintolerancia, illetve allergiás reakciók miatt egyre többen váltanak fehér lisztről valamilyen alternatív lisztre.
Olyanok is vannak, akik csak egyszerűen változatosabbá szeretnék tenni az étrendjüket más fajta lisztekkel.
Aki egészségesen szeretne étkezni nem mindegy, hogy a sütés-főzéshez, milyen lisztet választ. Ebben a blogcikkünkben most bemutatunk néhány olyan lisztet, melyekkel könnyedén helyettesíthető a búzafinomliszt.
Rozsliszt
A rozslisztet általában kenyérsütéshez használják, de sütemények alapja is lehet. A búzafinomlisztet tökéletesen lehet helyettesíteni rozsliszttel, akár egy az egyben ki lehet rá cserélni.
Érdemes az alapreceptek 1/3-ában a szokás búzalisztet helyettesíteni vele és majd meglátod, hogy sokkal táplálóbb lesz a készülő étel már ennyitől is.

Zöldséges csíkos csavart tészta
MEGNÉZEM
Zabliszt
A zabliszt az oldható rostok mellett tartalmaz vasat, fehérjét és az anyagcserét, agyműködést serkentő mangánt is. A benne lévő rostok lelassítják a tápanyagok felszívódását, hiszen hosszan tartó teltségérzetet okoznak.
A zabliszt fogyasztása segít kiegyensúlyozni a koleszterinszintet és a vércukorszintet is. A zablisztben található béta-glükán rostok elősegítik a bél mikrobiomjában az egészséges egyensúly fenntartását.
Tönkölyliszt
A teljes kiőrlésű tönkölyliszt tönkölybúzából készül. Bővelkedik fontos aminosavakban, melyek természetes módon emelik meg a szerotoninszintet, csökkentve ezzel a stressz érzetét.
Egyébként a tönkölybúza egy ősi búzafajta, nehezen emészthető fruktán szénhidráttartalma jóval alacsonyabb, mint a fehér liszté, de több rostot tartalmaz, és hatszorosa a fehérjetartalma.
Durumliszt
A durumliszt durum búzából készül, amely a mediterrán vidék búzája és ez egy különálló búzafaj. A durumliszt a hagyományos búzaliszthez képest több rostot, fehérjet, ásványi anyagokat és vitamint tartalmaz.
Olyan ásványi anyagok találhatóak meg benne, mint például a vas, magnézium, cink, foszfor, kálium, szelén, és a réz.
Alacsony glikémiás indexének köszönhetően az ilyen lisztből készült termékek, mint például a tészták fogyasztása kedvezően hat az emésztésedre. Ajánlott még koleszterin szegény diétához, illetve cukorbetegek étrendjéhez is.
Előző blogcikkünket olvasd el itt: Mit tehetsz, ha gyermeked nem eszi meg a zöldséget?