Főzési tippek
Tippek, hogy hogyan tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a tészta ételünk a lehető legfinomabb legyen.
Adag
A tésztákból átlagosan 10 dkg-ot számíthatunk egy étkezésre, egy főre.
Víz
Ahhoz, hogy megfelelő minőségű főtt tésztát ehessünk, 10 dkg tésztához 1liter főzővizet engedjünk és ezt arányosan emeljük.
Főzési idő
Várjuk meg míg a víz teljesen felforr és a forrásban lévő vízbe tegyük a tésztát.
A friss tésztáknál ez minimum 2-3 perc, a száraz tésztáknál átlag 6-12 perc közé esik - függ a tészta vastagságától, és természetesen attól, hogy mennyire szeretjük átfőzni. A Durum lisztből csodás 'al dente' harapható tésztát lehet főzni. A tésztát addig érdemes főzni, míg az edényből kifogott tészta átharapva nem tartalmaz kemény részt. Ilyenkor a tészta még nem a legfinomabb, viszont miután rátesszük a szószt és az asztalunkra kerül, pont tökéletes lesz. Mivel al dente-re főztük, így még maradat a tésztában annyi 'hely', hogy a szószból/mártásból is felvegyen egy keveset.
Só és olaj a főzővízbe
A száraz tésztának készült tésztában nincsen só. Ez azért van, mert a só magához vonza a vizet (nedvességet, párát) és a száraz tésztánk visszapuhulhat, majd penészedés, dohosodás indulhat meg.
Ezért javasolt a száraztészta főzővizét picit jobban megsózni. Olajat önteni a Durum tészta kifőzésekor szinte felesleges, mivel a Durum tészta főzés közben nem ragad össze. Azért természetesen főzés közben párszor finoman kevergessük meg!
Leöblítés
Szinte tilos!
Mit mihez
Ha szószhoz, mártáshoz főztük a tésztánkat, akkor ügyeljünk arra, hogy a szósz és a tészta egy időben készüljön el (lehetőleg a szósz előbb). A szószhoz öntjük a tésztát és nem a tésztára tesszük a szószt. Ha pici főzővizet teszünk még rá és egyet rottyantunk rajta, csak még jobban javítja az ételünk állagát - selymesebb lesz.
Mennyiség
Lehetőleg annyi tésztát főzzünk ki, amennyit egyszerre el is fogyasztunk. A főtt tészták tárolása nem javasolt egészségügyi okok miatt, továbbá az állaga megváltozik és az élvezeti értéke is kicsit csökken a tésztaételünknek.
Beszélgetés
Ha barátaiddal ismerőseiddel beszélgetsz, okvetlen említsd meg nekik, hogy milyen finom, házi készítésű tésztákat esztek mostanában és azt is áruld el nekik, hogy honnan tudnak hozzájutni.
Jó étvágyat mindenkinek!
A TÉSZTA LEGYEN VELED